Sistemul de luptă
Elementele de baza
"Pentru oameni curajosi, premiile oferite de razboi sunt libertatea si faima" - Licurgus de Sparta
În Grepolis atunci când doua trupe se lupta una împotriva celeilalte, valoarea atacului de baza al agresorului este comparata cu valoarea de aparare a oponentului sau la tipul respectiv de arma (armele sunt: fie de injunghiat (ascutite), de zdrobire (neascutite) sau arme de foc (de distanta)). Rezultatul bataliei este influentat de anumiti alti factori cum ar fi puterea zidului orasului, puterile divine si de factorul aleator noroc care se schimba pentru fiecare batalie.
Agora
"Razboiul nu este o atât de mare chestiune de arme, cât una de bani" - Thucydides
Agora este punctul central pentru administrarea trupelor tale. În defensiva, veti vedea o lista cu trupele prezente în oras. Acestea se vor apara împotriva oricarui atac ce va veni.
Cu un click pe "in afara", veti vedea toate trupele care fac parte din oras dar sunt în prezent în afara polisului dumneavoastra, aici sunt incluse trupele dumneavoastra care ataca un adversar sau care asigura suport militar unui aliat.
"Simulatorul" va permite sa testati modul în care o batalie ar trebui sa decurga. Acesta este un instrument foarte puternic, care va ofera o viziune asupra fortelor tactice de atac si de aparare. Cu toate acestea simulatorul nu este exact, el ofera doar rezultatul cel mai probabil. Simulatorul nu genereaza valori aleatorii ale factorului noroc, bun (sau rau!) care influenteaza trupele tale în timpul fiecarui atac.
"Cultura", arata valoarea culturala a orasului dumneavoastra. Orasele cu o valoare culturala mica nu poseda nici o putere de expansiune si nu pot coloniza alte orase. A se vedea în plus capitolul cultura.
Atacul
"Spartanii nu intreaba cati sunt ci unde sunt" - Agis II de Sparta
Daca ai construit deja cateva trupe si vrei sa ataci un adversar trebuie sa dai click pe polisul sau satul de tarani pe care vrei sa-l ataci si selectezi "atac". Trebuie sa ai in vedere ca aceste sate sau polisuri pot sa aiba aparare proprie. Un atac dat la manie se poate dovedi o mare pierdere.
Nici un jucator nu poate fi atacat in perioada de protectie. Aceasta incepe in momentul in care te inregistrezi si dureaza sapte zile.
Toate trupele au caracteristici diferite astfel unele trupe sunt mai bune pentru atac si altele pentru aparare. In atac trupele pot folosi o arma de zdrobire, una de injunghiere sau una de impuscare. In aparare fiecare trupa are o valoare diferita de aparare impotriva fiecarui tip de arma. Prezentarea trupelor
Sprijin
"Oamenii curajosi sunt cel mai bun turn de aparare al orasului" - Alcaeus
De multe ori se intampla ca, colegii de alianta sau prietenii sa aiba nevoie de ajutor. La fel cum ii poti sprijini cu resurse la fel ii poti sprijini si cu trupe. Alege orasul pe care doresti sa-l sprijini si apasa "sprijin". Alege trupele pe care doresti sa le trimiti si din nou apasa "sprijin".
Daca trupele tale sunt atacate in polisul jucatorului sprijinit, primesti un raport in care se specifica cate trupe ai pierdut. Daca trupele nu mai sunt necesare le poti rechema. Mergi la Agora, da click pe "in afara" si recheama trupele care nu mai sunt necesare, inapoi in polisul tau.
Intrerupe atacul sau sprijinul
Atacul sau sprijinul pot fi intrerupte in primele 10 minute. Dupa aceasta perioada trupele sunt deja prea departe ca sa te mai poata auzi.
Apararea
Daca esti atacat frecvent se intampla de obicei din cauza ca adversarul are nevoie de resurse sau vrea sa te cucereasca. Daca nu exista nave de colonizare in atac poti presupune ca vrea doar sa-ti fure resursele. Pentru a impiedica acest lucru poti face urmatoarele:
Construieste o cat mai puternica armata de aparare Contacteaza alianta ta si cere ajutorul Foloseste-ti resursele pentru ati construi polisul si/sau armata Mareste nivelul magaziei si a zidului orasului
Toate trupele au caracteristici diferite deci unele trupe sunt mai bune pentru atac iar altele sunt mai bune pentru aparare. Poti gasi mai multe informatii despre asta la Descrierea Unitatilor.
Viteza
Timpul inseamna bani - aceasta vorba este adevarata si in Grepolis. Viteza trupelor navale si de uscat are o mare importanta atunci cand esti atacat pe neasteptate si trebuie sa iti chemi repede trupele acasa. Cand colectezi resurse trupele mai rapide iti vor aduce un profit mai mare in acelasi timp. Poti recunoaste viteza trupelor in.... Daca trimiti mai multe trupe impreuna, viteza va fi calculata in functie de cea mai inceata trupa.
Zidul Orasului
Zidul orasului creste foarte mult apararea unui polis. Acesta influenteaza atat apararea de baza cat si apararea trupelor. Construirea zidului orasului este importanta la inceputul jocului pentru a te putea apara mai bine impotriva atacurilor altor jucatori pentru obtinerea de resurse. Mai tarziu un zid al orasului dezvoltat la maxim va fi efectiv baza apararii polisului.
Spionajul
(vezi spionajul)
Cunoasterea este puterea. Asta conteaza si in Grepolis. Este foarte important de stiut marimea si dispunerea armatelor inamice. Daca subapreciezi puterea de aparare a oponentului, e posibil sa pierzi o cantitate importanta din armata proprie. O supraapreciere a adversarului nu este binenteles atat de daunatoare insa nu e cel mai bun lucru. Poti irosi timp construind o armata mai mare decat iti va fi necesara in timpul atacurilor.
Pentru a putea arunca o privire in spatele zidului orasului inamic este necesara constructia unei pesteri. Dupa ce ai construit-o poti delega spioni. Pentru a putea trimite un spion in spatele linilor inamice trebuie sa depui monede de argint in pestera. Cu acestea platesti spionul si il poti pune sa se infiltreze in polisul inamic, din meniul .... Succesul spionajului nu este sigur. Daca polisul spionat are in pestera sa mai multe monede de argint decat tine atunci spionajul va esua. in acest caz nu vei primi informatii despre polisul inamic. In schimb polisul inamic primeste informatii despre faptul ca ai incercat sa-l spionezi. Daca spionajul este reusit- inseamna ca ai depuse mai multe monede de argint decat adversarul tau si vei primi un raport cu trupele inamicului tau.