Sistemul de luptă: Diferență între versiuni
CAGE (discuție | contribuții) |
CAGE (discuție | contribuții) (→Viteza) |
||
Linia 54: | Linia 54: | ||
===Viteza=== | ===Viteza=== | ||
Timpul inseamna bani - această vorbă este adevarată şi în Grepolis. Viteza trupelor navale şi de uscat are o mare importanţă atunci când eşti atacat pe neaşteptate şi trebuie să | Timpul inseamna bani - această vorbă este adevarată şi în Grepolis. Viteza trupelor navale şi de uscat are o mare importanţă atunci când eşti atacat pe neaşteptate şi trebuie să îţi chemi repede trupele acasă. Când colectezi resurse trupele mai rapide îţi vor aduce un profit mai mare în acelaşi timp. | ||
Poţi recunoaşte viteza trupelor in [[Unităţi]]. Dacă trimiţi mai multe trupe împreuna, viteza va fi calculata în funcţie de cea mai lentă unitate. | Poţi recunoaşte viteza trupelor in [[Unităţi]]. Dacă trimiţi mai multe trupe împreuna, viteza va fi calculata în funcţie de cea mai lentă unitate. | ||
Versiunea de la data 22 ianuarie 2010 11:32
Elementele de baza
"Pentru oameni curajoşi, premiile oferite de război sunt libertatea şi faima" - Licurgus de Sparta
În Grepolis atunci când doua trupe se luptă una împotriva celeilalte, valoarea atacului de bază al agresorului este comparată cu valoarea de aparare a oponentului sau la tipul respectiv de armă (armele sunt: fie de injunghiat (ascuţite), de zdrobire (neascuţite) sau arme de foc (de distanţă)). Rezultatul bătaliei este influenţat de anumiţi alţi factori cum ar fi puterea zidului oraşului, puterile divine şi de factorul aleator noroc care se schimbă pentru fiecare bătalie.
Agora
"Războiul nu este o atât de mare chestiune de arme, cât una de bani" - Thucydides
Agora este punctul central pentru administrarea trupelor tale. În defensivă, veţi vedea o listă cu trupele prezente în oraş. Acestea se vor apăra împotriva oricarui atac ce va veni.
Cu un click pe "în afară", veţi vedea toate trupele care fac parte din oraş, dar sunt în prezent în afara polisului dumneavoastră, aici sunt incluse trupele dumneavoastră care atacă un adversar sau care asigura suport militar unui aliat.
"Simulatorul" vă permite sa testaţi modul în care o bătălie ar trebui sa decurgă. Acesta este un instrument foarte puternic, care vă oferă o viziune asupra fortelor tactice de atac şi de apărare. Cu toate acestea simulatorul nu este exact, el ofera doar rezultatul cel mai probabil. Simulatorul nu generează valori aleatorii ale factorului noroc, bun (sau rău!) care influentează trupele tale în timpul fiecarui atac.
"Cultura", arată valoarea culturală a oraşului dumneavoastră. Oraşele cu o valoare culturală mică nu posedă nici o putere de expansiune şi nu pot coloniza alte oraşe. A se vedea în plus capitolul cultură.
Atacul
"Spartanii nu întreabă caţi sunt ci unde sunt" - Agis II de Sparta
Dacă ai construit deja cateva trupe şi vrei să ataci un adversar trebuie sa dai click pe polisul sau satul de tărani pe care vrei să-l ataci şi selectezi "atac". Trebuie să ai in vedere ca aceste sate sau polisuri pot sa aibă apărare proprie. Un atac dat la mânie se poate dovedi o mare pierdere.
Nici un jucător nu poate fi atacat în perioada de protecţie. Aceasta incepe în momentul în care te inregistrezi şi durează şapte zile.
Toate trupele au caracteristici diferite astfel unele trupe sunt mai bune pentru atac si altele pentru apărare. In atac trupele pot folosi o arma de zdrobire, una de înjunghiere sau una de împuscare. În apărare fiecare trupă are o valoare diferită de apărare impotriva fiecărui tip de armă. Prezentarea trupelor
Sprijin
"Oamenii curajoşi sunt cel mai bun turn de aparăre al oraşului" - Alcaeus
De multe ori se întampla ca, colegii de alianţa sau prietenii să aibă nevoie de ajutor. La fel cum îi poţi sprijini cu resurse la fel îi poţi sprijini şi cu trupe. Alege orasul pe care doreşti să-l sprijini si apasă "sprijin". Alege trupele pe care doreşti să le trimiţi şi din nou apasă "sprijin".
Dacă trupele tale sunt atacate in polisul jucatorului sprijinit, primesti un raport în care se specifică cate trupe ai pierdut. Dacă trupele nu mai sunt necesare le poţi rechema. Mergi la Agora, dă click pe "în afara" si recheama trupele care nu mai sunt necesare, înapoi în polisul tău.
Întrerupe atacul sau sprijinul
Atacul sau sprijinul pot fi întrerupte în primele 10 minute. După această perioadă trupele sunt deja prea departe ca să te mai poata auzi.
Apărarea
Dacă eşti atacat frecvent se întâmplă de obicei din cauza că adversarul are nevoie de resurse sau vrea să te cucerească. Dacă nu există nave de colonizare în atac poţi presupune ca vrea doar să-ţi fure resursele. Pentru a împiedica acest lucru poţi face urmatoarele:
Construieşte o cât mai puternică armată de apărare Contactează alianţa ta şi cere ajutorul Foloseste-ţi resursele pentru a-ţi construi polisul şi/sau armata Măreşte nivelul magaziei şi a zidului oraşului
Toate trupele au caracteristici diferite, deci unele trupe sunt mai bune pentru atac, iar altele sunt mai bune pentru apărare. Poţi gasi mai multe informaţii despre asta la Unităţi.
Viteza
Timpul inseamna bani - această vorbă este adevarată şi în Grepolis. Viteza trupelor navale şi de uscat are o mare importanţă atunci când eşti atacat pe neaşteptate şi trebuie să îţi chemi repede trupele acasă. Când colectezi resurse trupele mai rapide îţi vor aduce un profit mai mare în acelaşi timp. Poţi recunoaşte viteza trupelor in Unităţi. Dacă trimiţi mai multe trupe împreuna, viteza va fi calculata în funcţie de cea mai lentă unitate.
Zidul Oraşului
Zidul oraşului creşte foarte mult apărarea unui polis. Acesta influenţează atât aparărea de bază cât şi apărarea trupelor. Construirea zidului oraşului este importantă la începutul jocului pentru a te putea apăra mai bine împotriva atacurilor altor jucatori pentru obţinerea de resurse. Mai târziu un zid al oraşului dezvoltat la maxim va fi efectiv baza apărării polisului.
Spionajul
(vezi spionajul)
Cunoaşterea este puterea. Asta contează şi în Grepolis. Este foarte important de ştiut mărimea şi dispunerea armatelor inamice. Dacă subapreciezi puterea de apărare a oponentului, e posibil să pierzi o cantitate importantă din armata proprie. O supraapreciere a adversarului nu este binenteles atât de daunătoare însa nu e cel mai bun lucru. Poţi irosi timp construind o armată mai mare decât î-ţi va fi necesară în timpul atacurilor.
Pentru a putea arunca o privire în spatele zidului oraşului inamic este necesară construcţia unei pesteri. Dupa ce ai construit-o poţi delega spioni. Pentru a putea trimite un spion în spatele linilor inamice trebuie să depui monede de argint în pesteră. Cu acestea plăteşti spionul şi îl poţi pune să se infiltreze în polisul inamic. Succesul spionajului nu este sigur. Dacă polisul spionat are in peşteră sa mai multe monede de argint decât tine atunci spionajul va eşua. În acest caz nu vei primi informaţii despre polisul inamic. În schimb polisul inamic primeste informaţii despre faptul ca ai incercat să-l spionezi. Dacă spionajul este reuşit înseamna că ai depuse mai multe monede de argint decât adversarul tău şi vei primi un raport cu trupele inamicului tău.
Avansat
Cine vrea să stea linistit când poate afla şi mai multe secrete? Cu informaţiile din capitolul anterior, poţi să î-ţi îndeplineşti cele mai importante sarcini. Dacă vrei să î-ţi îmbunataţeşti eficienţa alegand cea mai bună tactică de bătălie, citeşte articolele următoare.
Apărarea de Bază
Fiecare polis are propria apărare de bază. Apărarea de bază înseamnă că populaţie se apăra singură, cu toate că nici un luptator nu se află in polis. Din această cauză dacă trimiţi un singur luptător cu spadă intr-un polis gol, va muri de fiecare dată. Apărarea de bază va creste odata cu mărirea zidului oraşului.
Norocul
Norocul dupa cum îi zice şi numele este un factor de şansa in fiecare bătălie. Poate să varieze intre -30 si +30. Intotdeauna este indicat norocul din punct de vedere al atacatorului. Daca agresorul are +30 % noroc inseamnă că trupele atacatoare vor lupta cu 30% mai bine.
Bonus de Noapte
Pe unele lumi ale Grepolis.ro este posibil sa existe bonus de noapte. In timpul bonusului de noapte forta trupelor in apărare va creşte cu 100%.
Catapultele
Zidul de apărare al inamicilor este prea puternic pentru tine? Atunci ai nevoie de catapulte puternice care să dărâme aceste ziduri inamice. Alexandru cel Mare le-a folosit având o eficienţă maximă deoarece au fost construite exact cu acest scop. Ele aruncă bucăţi mari de piatră asupra zidurilor duşmane reducând astfel eficienţa acestora. De multe ori catapultele sunt indispensabile unei armate de cucerire. Catapultele nu distrug doar zidurile inamice ci şi oamenii sau trupele inamice care se află in area lor de tragere. Catapultele au dezavatajul că se mişcă foarte incet cu toate astea pot duce foarte multe resurse
Cucerirea polisurilor
Exploatarea altor polisuri poate ajuta la dezvoltarea polisului tău. Singur polisul tău nu poate deocamdată să devină o mare putere. Trebuie să întemeiezi şi alte polisuri, poate şi pe alte insule, formând un mare imperiu Helenic. În articolele următoare vei invăţa cum să cucereşti şi să preiei controlul altor polisuri.
Valoarea Culturala
Pentru a putea prelua controlul asupra altor polisuri, va trebui ca polisul tău sa aibă o valoare culturală astfel încât locuitorii altor polisuri să î-ţi accepte dominarea. Asta este poate argumentul istoric de ce Sparta nu a ajuns niciodată la mărimea şi atractivitatea Atenei. Nivelul cultural al polisului tău, pe care îl poţi vedea cu un click in Agora, î-ţi arată câte alte polisuri poţi cuceri din polisul tău. Pentru a creşte valoarea culturală poţi sarbători diferite evenimente: "Sărbătoarea Polisului", "Jocuri Olimpice", "Sărbătorirea Victoriei" sau "Piese de Teatru". Sărbătorirea acestor evenimente vor creşte valoarea culturală şi vor face polisul tău faimos si atractiv.
Intemeierea unui Polis
Articol principal: Colonizarea
Dacă nu eşti destul de puternic sau destul de dezvoltat pentru a cuceri un alt polis ai posibilitatea să întemeiezi un polis nou. Deşi poate fi de ajutor aceasta înseamnă că noul tău polis va porni de la zero în timp ce polisurile cucerite îşi pastrează clădirile construite de vechiul proprietar.
Cucerirea unui Polis
O a treia şi ultima condiţie prealabilă ca să ai mai multe polisuri ar fi să construiesti o navă de colonizare. Odata cu nava colonială toţi pionierii şi materialele necesare vieţii vor veni în noul Polis. Ca o regulă, nu trimite nava de colonizare fără suficientă protecţie militară atât nave cât şi trupe către noul tău Polis. Cu toate că ai distrus puternica defensivă militară, persoanele nu sunt obişnuite acolo, de aceea rezistenţa polisului inamic î-ţi poate distruge nava de colonizare. Trupele de colonizare au nevoie de un anumit timp pentru a convinge populaţia polisului să fie cucerită şi să se intoarcă in depozit. Dacă trupele coloniale rezistă în acest timp fără a fi distruse de trupe inamice, polisul va intra în posesia dumneavoastră. De acum înainte nu trebuie să te mai temi de eventuale rascoale ale poulaţiei şi poţi administra polisul ca şi pe un polis propriu.
Ai fost cucerit?
Ţi-au luat tot? Nu-ţi fă griji, în Grepolis asta nu înseamna sfârsitul pentru tine. Dacă polisul tău a fost cucerit poţi începe din nou si poţi folosi ce ai învaţat pentru a evita orice greşeala pe care ai facut-o anterior. În mod normal întelegem ca ţi-ai dori să rămâi în Alianţa în care ai fost. Noul tău polis va fi plasat într-o poziţie în care alţi jucători din jurul tău sunt la un nivel al jocului similar cu al tău, iar cu, cunoştinţele acumulate anterior ai posibilitatea ca de această dată să ai mai mult succes şi să devi mai puternic.