Tutorial 8: Diferență între versiuni
Fără descriere a modificării |
Fără descriere a modificării |
||
Linia 203: | Linia 203: | ||
'''Faceţi mereu nişte condiţii foarte clare pentru unirea alianţelor !''' | '''Faceţi mereu nişte condiţii foarte clare pentru unirea alianţelor !''' | ||
--[[Utilizator:Shadow|Shadow]] 29 decembrie 2010 12:40(CET) |
Versiunea curentă din 8 martie 2011 20:39
La această pagină sau secțiune se lucrează în prezent. | |
Ghid pentru liderii alianţelor
Prin acest ghid dorim să vă prezentăm o metodă pentru a ajunge un lider al unei alianțe de succes. În primul rând va trebui să acumlați o anumită experiență în joc. Începând cu această experiență veți fi de acord că există multe strategii, cu toate acestea acest ghid ar trebui să explice pașii de bază ai fondării și conducerii unei alianțe. Nu există cea mai bună strategie , fiecare are strategia proprie și argumentele pro şi contra. Succesul în această etapă va apărea nu numai de la strategia potrivită de conducere a alianței. Se poate să nu fiţi de acord cu toate lucrurile din acest ghid, având deja o strategie proprie. Totuși, veți găsi niște sfaturi bune de urmat.
Începutul
În primul rând puneţivă întrebarea Sunteţi gata pentru a deveni un lider?.
A conduce o alianţă nu înseamnă distracţie şi jocuri. Conducerea este un angajament important. Un lider de alianță trebuie să fie un foarte bun strateg şi un adevărat diplomat, ceea ce implică seriozitate și foarte bune abilități de comunicare. Va trebui să fiţi activ, dacă vreţi să devineţi un bun lider. Va trebui să supravegheaţi alianţa dumneavoastră, să spionați alte alianţe şi să vă eliminați toți duşmanii.
Ca lider, dumneavoastră reprezentaţi alianţa. Dacă nu conduceți bine sau dacă nu sunteţi activ, membrii alianţei vor pierde încrederea în dumneavoastră.
Dacă credeţi că sunteţi suficient de bun, un jucător experimentat precum şi activ, este timpul să vă gândiţi la planul alianţei.
Ce tip de alianţă nu doriţi să creaţi? Cum va funcţiona?
În primul rând, alegeţi ce tip de alianţă doriţi să aveţi. Aceste opţiuni sunt esenţiale pentru modul în care doriţi să aveţi alianţa.
Înainte de a se deschide o lume
Să vă organizaţi o alianţă înainte de deschiderea unei lumi este o idee foarte bună. Înainte de a se deschide o lume va apărea pe forumul extern o secţiune dedicată acelei lumi. Vă puteţi folosi de acea secţiune pentru a recruta membri şi vă puteți cunoaşte și organiza prin mijloace externe de comunicare (precum Skype). Nu uitaţi să invitaţi jucători activi şi experimentaţi. Este foarte important să alegeți o direcție în care veți stabili alianța și o anumită oră în care toți membri alianței se vor înregistra pe acea lume.
Funcţiile în alianţă
Ca întemeietor, un jucător este şeful absolut şi are drepturi în mod automat pentru toate funcţiile din cadrul alianţei. În plus, întemeietorii pot redenumi şi dizolva alianţa. O greșeală foarte des făcută de liderii alianțelor este promitea membrilor a cât mai multor drepturi. Nu faceți și dumneavoastră această greșeală.
Liderul este asistentul întemeietorului. Alegerea membrilor care vor avea drept de lider în alianța dumneavoastră este deasemenea foarte importantă. Nu dați dreptul de conducere decât celor cunoscuți și în care aveți încredere.
Este important să vă alegeți câțiva jucători de încredere care să primească acest drept. Nu încercați niciodată să aveți cât mai mulți jucători într-o alianță, deoarece pe fiecare lume există câte o limită de jucători. Deasemenea, înainte a de fi invitați, jucători ar trebui verificați (alianțe în care au fost, cât de desau schimbat alianțele, etc.). Amintițivă să verificați des dezvoltarea membrilor alianței dumneavoastră și să-i eliminați din aceasta dacă ei sunt inactivi. Într-o etapă mai înaintată a jocului puteți să-i și cuceriți.
Diplomatul pe care îl alegeți trebuie să fie deasemenea un om de încredere. Deși în prima etapă, chiar liderul poate îndeplini funția de diplomat, este recomandabil ca pe viitor să aveți un alt membru care să se ocupe doar de acest lucru. Dreptul de diplomat necesită foarte bune abilități de comunicare.
Forumul intern este foarte important pentru organizarea alianței (exemplu: rezervarea polisurilor ce urmează să fie cucerite, sondaje de opinie, anunțuri foarte importante), prin urmare moderatorul va trebui să se asigure că forumul este menținut curat.
Acest drept permite jucătorilor să vadă forumurile interne, unde sunt discutate planurile principale de luptă, tacticile şi strategiile. Acest drept trebuie să fie deținut doar de membri în care aveți foarte mare încredere, deoarece alianțele dușmane pot trimite jucători cu scopul de a spiona alianța dumneavoastră.
Singurul drept pe care trebuie membri să le aibă la început este cel de mesaj global pentru cererea sprijinului și comunicări în masă cu restul alianței; dacă abuzează de acest drept este recomandat să-l retrageți.
Stabilirea criteriilor pentru recrutarea viitorilor membri ai alianţei
În mod normal, o alianţă trebuie să-şi stabilească câteva criterii pe baza cărora vor invita noi membri (activitate, punctaj, foste alianţe, schimbarea alianţelor). În acest fel, veţi fi în măsură să controlaţi cine intră alianţă mai strict, pentru a vă asigura că aveţi membri de încredere. Deasemenea, este recomandat să încercaţi a găsi orice alţi jucători buni şi cu experienţă care să vi se alăture (inclusiv jucători ce fac deja partea dintr-o alianţă).
Regimul politic al alianţei
Este foarte important ca într-o alianţă să existe un regim politic clar şi o ierarhie bine organizată.
Deasemenea este important ca membri să ştie ca au putere de decizie în alianţă, dar şi că liderul îşi rezervă dreptul de a lua decizii fără a consulta membri. De aceea trebuie asigurat un echilibru între puterea fondatorului alianţei şi a membrilor acesteia.
Democraţia
Democraţia în alianţă poate fi destul de importantă. Totuşi, democraţia în alianţă înseamnă încredere în membri acelei alianţe. Într+o alianţă democrată, jucătorii propun idei şi strategii, votează ce se va întampla pe viitor, etc. Prin democraţie, membri au aproape întreg controlul asupra alianţei, de aceea este recomandat să aplicaţi această metodă doar dacă sunteţi siguri că puteţi avea încredere în membri. În caz contrar, dacă membri nu sunt de încredere, imaturi sau fără experienţă, democraţia poate fi primul pas spre decăderea acelei alianţe.
Dictatura
Dictatura, după cum probabil ştiţi, presupune ca fondatorul să conducă alianţa în totalitate. Într-o astfel de alinţă, liderul poate decide de la cine intră şi cine iese din alianţă până la cum va juca fiecare membru (ofensiv/defensiv). Dictatura poate fi un lucru bun în alianţă, deoarece liderul va putea controla foarte strict ceea ce se intamplă în alianţă. Poate funţiona dacă există respect şi încredere din partea membrilor, dar dacă aceştia încep să se îndoiască de calităţile liderului sau să creadă că acesta abuzează de putere, ei s-ar putea revolta. Prin urmare, dictatura este recomandată doar liderior cu multă experienţă şi care ştiu ce au de făcut, altfel dictatura va fi primul pas spre decăderea alianţei.
Aristocraţia
Aristocraţia, după cum îi spune şi numele, presupune ca puterea să fie a fondatorului şi a celor cu multă puncte. Aristocraţia nu este foarte recomandată, deoarece nu mereu putem spune că un jucător cu multă puncte este cu experienţă sau de încredere.
Regimul combinat
Un regim de amestec între democraţie şi dictură poate fi deasemenea un lucru bun, el adoptând lucruri bune din ambele regime. Acest lucru presupunu ca fondatorul să se ocupe de diplomaţie şi de recrutări, iar membri pot face propuneri şi vota pentur ceea ce ar dori pe viitor. Cel mai important lucru la acest regim este că liderul alinţei are decizia finală.
Numele alianţei
Odată ce aţi ales un regim politic sunteţi aproape de pasul în care veţi începe să conduceţi alianţa.
Dar înainte de acest lucru gândiţivă la ce vreţi să opţineţi. Ce doriţi să faceţi şi cum doriţi să obţineţi acel obiectiv ?
Deasemenea, va trebui să alegeţi un nume pentru alianţă. Încercaţi să nu aveţi un nume lung, dar nici unul de începători. Numele alianţei poate fi deseori un lucru destul de important când un jucător caută o alianţă. Încercaţi ceva simplu, deoarece numele simple sunt cele mai dorite de majoritatea jucătorilor.
Dacă vi-aţi ales deja numele, atunci acum este timpul să înfiinţaţi alianţa.
Recutarea
Aţi înfiinţat alianţa, aţi invitat membri care ia-ţi "recrutat" prin forumul extern sau prin mijloace externe de comunicare (precum Skype) înainte de a se deschide lume şi aţi ales câteva criterii pe baza cărora veţi invitat membri. Acum este timpul să-i invitaţi.
Primele zile
În primele zile ale unei lumi nu se ţin cont de criterile alese (fiind primele zile nu aveţi ce căuta la un jucător), deci în această perioadă se invită debicei câţi mai mulţi membri. Aceşti membri urmează să fie verificaţi, iar cei inactivi, fără experienţă sau în care nu vă puteţi încrede vor fi concediaţi.
Avansarea jocului
Într-o fază mai înaintată a jocului, recrutatea se va face altfel. Trebuie să ţineţi minte că jucătorii nu vor porni mereu să alerge spre alianţa dumneavoastră, deci va trebui ca dumneavoastră să-i convingeţi să vi se alăture. Începeţi acest lucru prin a folosi harta şi căutaţi jucători de pe acelaşi continent. Dacă credeţi ca aţi găsit un jucător care merită să fie invitat va trebui să-l verificaţi. Pentru verificări recomand un utilitar extern precum http://ro.grepostats.com/. Dacă îndeplineşte criterile puteţi să-l invitaţi.
Totuşi, ar fi bine ca înainte de al învita să-i scrieţi un mesaj pentru ca jucătorul să ştie ce îi oferă alianţa. Niciodată, nici un jucător experimentat nu va intra într-o alianţă doar pentru că cineva i-a trimis o invitaţie. Prin acest mesaj, dumneavoastră arătaţi interes în jucător şi în modul lui de joc.
Cel mai bine ar să creaţi un mesaj special care să îl trimiteţi la jucătorii care vor să vi se alăture. Oferiţi câteva detalii despre alianţă, obiectivul alianţei şi cum doriţi să-l obţineţi. Deasemenea, este foarte important ca mesajul să fie scris corect gramatical, deoarece şi aceasta are o influenţă foarte mare asupra jucătorilor. Ar fi bine să arate formal, ceea ce ar implica mai multă seriozitate sau mai ăuţi formal şi puteţi începe o conversaţie lejeră cu acel jucător. Pentru începutul alianţei, cel mai recomandat este mesajul formal. Ţine-ţi minte, acest mesaj va fi prima impresie despre alianţă. Deasemenea, ar fi bine să daţi jucătorului o limită de timp pentru răspuns. După ceea a răspuns şi a răspuns pozitiv, e indicat să-l invitaţi cât mai repede. Dacă durează prea mult, jucătorul va avea impresia că liderul este prea puţin activ. Ţine-ţi minte să adăugaţi numele jucătorului în mesaj pentru al face mai personal, aşa jucătorul va avea mai mare încredere în mesajul primit.
Este important de reţinut să nu invitaţi membri din alianţe mari, doar dacă aceştia o cer. Invitarea a prea mulţi jucători dintr-o alianţă ar putea duce la un război.
Unicul fondator
Dacă contul unicului fondator este în pericol de a fi şters sau banat, acest lucru va pune în pericol toată alianţa.
Inactiv
În cazul în care contul unicului întemeietor a fost şters, sistemul va alege aleator un jucător din alianţă care va primi dreptul de fondator. Acest lucru este datorat faptului că întreaga alianţă e legată de întemeietor; dacă nu s-ar alege un jucător aleator, alianţa ar fi automat desfiinţată. În momentul în care acest drept temporar a fost dat, membri cu drept de conducere din alianţă pot face un tichet la suport prin care să ceară ca unul dintre ei să aibă dreptul de întemeietor. În urma acestei cereri, pe forumul alianţei va fi deschis un topic timp de 24 de ore prin care liderii alianţei pot fi votaţi de toţi membri alianţei. La sfârşitul celor 24 de ore, liderul cu cele mai multe drepturi va primi de la administratori (procesul nu este automat) dreptul de întemeietor. Dreptul jucătorului temporar va fi retras.
Banat
În cazul în care contul unicului întemeietor a fost banat permanent, membri cu drept de conducere din alianţă pot face un tichet la suport prin care să ceară ca unul dintre ei să aibă dreptul de întemeietor. În urma acestei cereri, pe forumul alianţei va fi deschis un topic timp de 24 de ore prin care liderii alianţei pot fi votaţi de toată lumea. La sfârşitul celor 24 de ore, liderul cu cele mai multe drepturi va primi de la administratori (procesul nu este automat) dreptul de întemeietor.
Diplomaţia
În primul rând ar trebui să ştiţi că alierea cu toate celelalte alianţe din jurul vostru nu este o metodă de a câştiga jocul. Este foarte importan să vă gândiţi de două ori înainte să vă aliaţi sau să faceţi pacte de neatacare cu alte alianţe. Nu mereu o alianţă se poate dovedi utilă, dar dacă vă veţi alia cu jucători de încredere aţi putea dobândi foarte multe împreună.
Alierea
Sunt mai multe lucru pe care trebuie să le luaţi în considerare înainte de a declara o alianţă, cum ar fi: poziţia pe hartă, punctaj, comunicarea şi părerea membrilor propriei alianţe. Dacă vă alegeţi aliaţii greşiţi, acest lucru ar putea duce la prăbuşirea alianţei care aţi întemeiat-o.
Localizarea
Localizarea este cheia ! Cu cât jucătorii alianţei respectve sunt foarte aproape de alianţa dumneavoastră, cu atât vă veţi putea ajuta mai mult. Pe de altă parte, acestă alianţa v-ar lua din spaţiult de extindere al propriei dumneavoastre alianţe. Totuşi, dacă alianţa este prea departe, veţi avea mai mult spaţiu de dezvoltare, dar nu vă veţi putea ajuta.
Gândiţivă la viitor ! Ar fi o idee bună ca alianţa să fie pe marea alăturata, dar dacă acolo doriţi să vă extindeţi în viitor, nu va fi o idee bună.
Comunicarea
Comunicarea este un alt element foarte important în stabilirea aliaţilor. Va trebui să rămâneţi în strânsă legătură cu noi aliaţi. Dacă nu faceţi acest lucru, alianţa care aţi stabilit-o va deveni din ce în ce mai slabă, până va ajunge să se prăbuşească. Deasemenea, lipsa comunicării poate fi mortală pentru propria dumneavoastră alianţa. Dacă un jucător din prima alianţă cu unul din al doilea doresc să cucerească acelaşi polis, dar nu comunică între ei, ei ar putea ajunge la un război individual care s+ar putea extinde la nivel de alianţă.
O idee foarte bună ar fi să ţineţi alianţele unite prin pornirea de forumuri comune, cu topicuri de rezervări, de divertisment, etc. În acest fel, membri celor două alianţe vor ajunge să se cunoască şi să stabileascărelaţii de prietenie între ei. Deasemenea, un mod extern de comunicare (precum Skype) ar fi excelent.
Relaţia dintre cele două alianţe
O alianţă se bazează pe încredere reciprocă. De multe ori, liderii alianţelor stabilesc aliaţi, dar când acei aliaţi sunt chemaţi în ajutor, ei rup alianţa. Între celel două alianţe trebuie să existe u anumit nivel de încredere şi loialitate. De prea multe ori, liderii alianţelor se grăbesc să-şi facă aliaţi care apoi se dovedesc a nu fi de încredere.
Nu vă faceţi nici prea mulţi aliaţi ! De multe ori una-două, poate chiar trei alianţe sunt de ajuns. Prin a avea prea multe alianţe, riscaţi să vă opriţi expansiunea şi să vă încetineasca modul de joc.
De asemenea, dacă nu mai aveţi nevoie de nişte aliaţi şi rupeţi alianţa, veţi fi ţinut minte ca un jucător în care nu se poate avea încredre, iar pe viitor vă va fi foarte greu să stabiliţi noi relaţii diplomatice.
Faceţi mereu nişte condiţii foarte clare pentru alierea a două alianţe ! Acesta va fi un surplus de siguranţă ca cealaltă alianţă va fi alături de a dumneavoastră.
Pactul de neatacare
Pactul de neatacare este deobicei folosit de două alianţe care sunt sunt în pragul războiului, dar totuşi, alianţele nu doresc să aibă acest război.
Prin urmare, dacă pactul de neatacare opreşte alianşele din a se ataca una pe cealaltă, ce mă opreşte din a nu-l folosi mai des ? Expansiunea este din nou problema. Diferenţa este că de data aceasta alianţele nu se mai ajută între ele. Folosirea abuzivă a acestor pacte ar putea să vă distrugă alianţa.
Deasemenea, este import de reţinut că acest pacte nu vor fi niciodată permanente şi sunt uşor rupte. Prin urmare, nu aveţi niciodată încredere deplică într-un astfel de pact. Fiţi mereu pregătit de ce s+ar putea întâmpla când acest pact ar fi rupt.
Nu folosiţi foarte des acest tip de pacte ! Va face ca dumneavoastră şi alianţa să păreţi slabi. Dacă aveţi şansa, încercaţi să-i terminaţi pe duşmani fără a stabili nici un fel de pact de neatacare cu ei.
În final, vă reamintesc: pactele de neatacare sunt doar temporare. Fiţi mereu pregătiţi pentru ce este mai rău !
Unirea
Unirea dintre două sau mai multe alianţe va rezulta într-o singură alianţă mai mare, mai puternică şi mai unită. Unirile dintre alianţe nu sunt foarte des folosite şi ar trebui mereu să vă gândiţi foarte atent înainte de a o face.
Vă recomand ca aceste uniri să le faceţi doar atunci când încrederea dintre dumneavoastră şi membri este maximă.
Faceţi mereu nişte condiţii foarte clare pentru unirea alianţelor !
--Shadow 29 decembrie 2010 12:40(CET)