Ajutor:Articole: Diferență între versiuni

De la Wiki Grepolis RO
Jump to navigation
Fără descriere a modificării
m (A protejat "Ajutor:Articole" ([edit=sysop] (indefinit) [move=sysop] (indefinit)))
 
(Nicio diferență)

Versiunea curentă din 20 decembrie 2010 20:36


Cum scriu un articol?


Această pagină oferă îndrumări despre cum trebuie scris ;i editat un articol.

Înainte de a scrie un articol

Asiguraţi-vă că articolul nu există deja pe Wiki , posibil sub un alt nume sau ca secţiune în cadrul altui articol. Folosiţi funcţia de căutare şi găsiţi cât anume din subiectul respectiv este acoperit de articolele existente. În funcţie de rezultatul acestei căutări veţi decide dacă

  • scrieţi un articol nou
  • dezvoltaţi un articol deja existent
  • transformaţi o secţiune a unui articol într-un articol nou
  • uniţi două sau mai multe articole mici într-un articol nou

Titlul articolului

Titlul articolului trebuie ales cu grijă astfel încât să exprime, într-o formă atât succintă, cât şi corectă, conceptul la care se referă articolul.

Dacă acelaşi subiect ar putea figura sub mai multe titluri, pot fi create opţiunea de redirecţionare.

Introducere

Orice articol, oricât de scurt ar fi, trebuie să cuprindă cel puţin o parte de prezentare generală a subiectului. Titlul articolului trebuie să se regăsească în prima frază din introducere sau cât mai curând după aceasta.

Diacritice

Toate articolele de pe Wiki trebuie scrise cu diacritice. Dacă acestea nu se folosesc diacriticele pot apărea multe confuzii.

Reguli de punctuaţie

După semnele de punctuaţie se lasă un spaţiu liber, înainte de ele nu. În interiorul parantezelor nu se lasă spaţii libere, dar în exterior da. Excepţie fac punctele din interiorul unei abrevieri (î.Hr., ş.a.m.d., C.F.R.), simbolurile folosite în expresii matematice şi altele asemenea. Paranteza se închide înainte de semnul de punctuaţie.

Titlurile de articole şi de secţiuni se scriu numai cu iniţiala primului cuvânt majusculă. În rest cuvintele încep cu litere mici. Nu se folosesc majusculele pentru a scoate în evidenţă un cuvânt sau un fragment. Pentru acest scop se scrie cu caractere cursive.

Cum să edităm o pagină din wiki?

Înainte de a edita o pagină trebuie să vă logaţi pe contul dumneavoastră de pe wiki (separat de cel din joc şi cel de pe forum). Odată ce veţi fi logat faceţi click pe butonul de editare care se află sub colţul din stânga, sub titlul paginii; butonul are numele "Modifică". Ar trebui să vedeţi acum un ecran de editare. Puteţi opta de asemenea pentru a edita o singură secţiune dintr-o pagină apăsând butonul modifică din dreptul titlului secţiunii.


Unele pagini pot să nu aibă un buton de editare, dar vor avea un buton pentru vizualizarea sursei. Paginile care nu pot fi editate sunt pagini protejate şi pot fi editate doar de membrii cu drepturi, precum administratorii şi birocraţii. Dacă doriţi să modificaţi astfel de pagini puteţi solicita permisiunea de administrator sau utilizator avansat pentru a le edita. Dacă doriţi să editaţi un loc protejat, editaţi în pagină de discuţii şi un administrator va copia ceea ce dumneavoastră veţi scrie dacă modificarea propusă este necesară.

Ce trebuie editat?

Există patru motive principale pentru a edita o pagină:

  • Pagina conţine informaţii inexacte.
  • Pagina conţine informaţii subiective.
  • Conţinutul existent de pe pagina este incomplet sau incorect.
  • Aveţi informaţii noi pentru de adăugat.

Dacă editaţi o pagină pentru un alt motiv decât aceasta, probabil nu este necesar, vă rugăm să editaţi în limita bunului simţ. Editările frecvente care nu servesc în nici un scop va genera doar dezordine în pagini.

Reguli de editare

Regulile sunt destul de simple:

  • fără spam
  • fără poze inadecvate
  • fără atacuri la persoana impotriva altor membri wiki, jucători Grepolis, moderatori, etc
  • fără informaţii irelevante
  • articole strict legate de Grepolis
  • nu se vor modifica paginile doar de dragul de a le modifica
  • limbajul folosit trebuie sa fie decent

Dacă vedeţi orice conţinut care încalcă regulile vă rugăm să nu editaţi pagina ci să mergeţi la pagina istoric şi să anulaţi modificările în care apare conţinutul care încalcă regulile. Dacă observaţi că acest conţinut reapare, vă rugăm să alertaţi un administrator.

Editarea etichetei

Când editaţi există două formalităţi principale care ar trebui să fie respectate:

  • Întotdeauna oferiţi un rezumat în caseta de sub pagina de editatre; după ce editataţi o pagină, acel rezumat va fi prezentat în istoricul paginii. Acesta nu trebuie să fie lung ci simplu, ca de exemplu: "fixare de greşeli" sau "adăugare informaţii de la poziţia 1".
  • Întotdeauna previzualizaţi pagina editată înainte de a salva modificările. Mai multe modificări pentru a remedia problemele minore va bloca istoricul paginii creând inconvenienţe tuturor.