Cucerirea: Diferență între versiuni
Stil (discuție | contribuții) |
Stil (discuție | contribuții) |
||
Linia 14: | Linia 14: | ||
*O [[Navă_de_colonizare|Nava de colonizare]] si tot ce presupune | *O [[Navă_de_colonizare|Nava de colonizare]] si tot ce presupune | ||
*Cel putin o unitate terestra | *Cel putin o unitate terestra | ||
*Cel putin o unitate de transport([[ | *Cel putin o unitate de transport([[Corabie de transport|Corabie de transport]] sau [[Navă rapidă de transport]]) | ||
*Cel putin o [[Bireme]], [[Trireme]], sau [[Light Ship]] | *Cel putin o [[Bireme]], [[Trireme]], sau [[Light Ship]] | ||
*Suficiente [[Culture|puncte de cultura]] pentru a avea alt oras'''*''' | *Suficiente [[Culture|puncte de cultura]] pentru a avea alt oras'''*''' |
Versiunea de la data 7 aprilie 2014 20:15
Pe Grepolis există 2 procedee prin care poți obține un nou oraș, Colonizarea si cucerire. Din acestea, cucerirea este considerată cea mai eficientă; cu toatea acestea este mult mai complexă. Există două metode de cucerire: cucerirea și Revolta: Unele lumi folosesc metoda cuceririi, iar altele metoda revoltei, care metoda este folosita depinde de Setările lumii pe care jucați. Pe aceasta pagină veți găsi informații despre metoda cuceririi.
- Notă: Rețineți că o navă de colonizare poate fi folosită o singură dată. După ce ați cucerit un nou oraș, nava de colonizarea va dispărea.
Cucerirea
Privire generală
Metoda cucerii unui oraș diferă de metoda revoltei în multe privințe. Cel mai important lucru este că nu preluați orașul de îndată ce trupele debarcă. Sistemul acesta de cucerire a fost înca de la începuturile jocului și implică ca jucătorul să țină un asediu de 24h, la o viteză a lumii 1, înainte ca nava de colonizare să cucerească orașul.
Cerințe preliminare
Pentru a cuceri un oraș folosind această metodă, aveți nevoie de urmatoarele:
- Cucerirea [Research Portal|Researched]
- O Nava de colonizare si tot ce presupune
- Cel putin o unitate terestra
- Cel putin o unitate de transport(Corabie de transport sau Navă rapidă de transport)
- Cel putin o Bireme, Trireme, sau Light Ship
- Suficiente puncte de cultura pentru a avea alt oras*
Desi acestea sunt cerinte preliminare, se recomanda cu tarie sa aveti unitati terestre si armata navala in numar cat mai mare in scopul de a putea invinge trupele defensive din orasul pe care doriti sa-l preluati.
*- Daca aveti doar un slot liber pentru noi orase si trimiteti 3 nave de colonizare, primele 2 nave vor esua, iar ultima va incepe asediul- Dar daca aveti 2 sloturi libere pentru oras, atunci doar prima nava de colonizare va esua. Nu conteaza ordinea in care au fost trimise navele de colonizare, ci ordinea in care au ajuns la destinatie.
Alegerea orasului
Exista o multime de lucruri ce trebuie luate in considerare cand alegeti sa cuceriti un oras:
- Puncte orasului: Punctele unui oras indica dezvoltarea orasului; un oras de 175 puncte va avea doar structura si cladirile de baza, in timp ce cel mai dezvoltat, orasul de 13,716 puncte va avea toate cladirile extinse la maxim. Prim urmare, cand iti alegi tinta trebuie sa te axezi pe un oras de marime potrivita, deoarece unul sub 2000 puncte va incetini cresterea ta.
- Punctele jucatorului advers: Nu musca mai mult decat poti mesteca, daca iti alegi un oras mult mai mare decat al tau este foarte probabil ca pe el sa existe destule trupe defenive care sa iti distruga trupele tale ofensive. Orasele fantoma sunt tinte bune cat timp nu pot sa opuna rezistenta.
- Alianta jucatorului advers: Daca alianta lui este puternica si bine organizata, atunci va fi foarte periculos sa incerci sa-i cuceresti fara o alianta puternica de partea ta.
- Locatia: Gandeste-te cu grija la locatia urmatorului tau oras; cucerind un oras pe acceasi insula cu tine sau pe o insula fara orase de tarani va incetini cresterea ta. De asemenea ia in considerare si trimiterea suportului intre orase, o calatorie de 48h a navei de colonizare nu te va ajuta in caz de atac.
- Rezervarile aliantei: Daca sunteti intr-o alianta atunci verificati cu grija rubrica de rezervari, deoarece un alt membru s-ar putea sa-si fi ales acel oras si astfel s-ar duce la pierderi colaterale si anxietate.
Gandeste-te bine inainte a alege sa cuceresti un nou oras, deoarece dupa accea nu mai poti scapa de el decat daca este cucerit de alt jucator.
Unele exemple:
- Esti la inceput, ai 3000 puncte si nicio alianta.
- Orasul apartine unui jucator de 20k puncte cu o alianta decenta.
- Probabil cel mai bine este sa nu il alegi. Chiar daca ei sunt groaznici la planificari, armatele lor pur si simplu depasesc armata ta si o vor distruge. Avand marimea ta, probabil cel mai bine este sa A) Intri intr-o alianta- nu tot timpul cele mai bune aliante sunt si cele mai mari! sau B) Cuceresti un oras de marimea ta, dar cel mai ideal ar fi un oras fantoma.
- Esti un jucator de 3k puncte cu o alianta buna.
- Orasul apartine unui jucator de 30k puncte cu o alianta slaba.
- Mergi dupa el! Poate ca ei sunt mai mari decat tine, dar ei sunt pe cont propriu. Asteapta, incearca sa-ti dai seama cand sunt offline si loveste-i. Cere ajutor de la colegii de alianta sa curete orasul pentru tine, spune-le ora cand nava ta de colonizare va debarca (a doua) si cere-le suport dupa aceea.
O nota de la Tom:
Ceea ce am incercat sa ilustrez cu exemplele de mai sus este ca nu marimea conteaza. Ceea ce conteaza cu adevarat este alianta ta. De asemenea presupun ca esti un incepator...dar daca esti un jucator care joaca Grepolis de ceva vreme atunci stiai ca marimea adversarului chiar nu conteaza. Doar intra intr-o alianta, creste si planifica cu grija. Sa stii cand adversarul este offline este de nepretuit. M-am alaturat unei lumi la 6 luni de la deschidere. Cu toate ca m-am alaturat unei aliante puternice, mica, dar activa, acum am 4 orase. Tot ce trebuie este putina coordonare. De asemenea daca moralul este activ ajuta foarte mult, pentru ca astfel jucatorii mari nu pot ataca din nou fara a fi distrusi. |
Pentru primul tau oras, ca jucator nou, vrei un oras care sa nu provoace prea mult tam-tam, dar este destul de mare sa merite cucerirea. Tine minte, nu exista nicio cale sa abandonezi un oras, deci odata ce ai un oras, ramai cu el pana cand un alt jucator il cucereste. Ceea ce vreau sa zic, fi sigur ca acel oras nu este rezervat de un aliat si incearca sa nu pornesti un razboi!
Pregatirea pentru cucerire
Exista o serie de pregatire de care trebuie sa ti cont inainte de a incepe cucerirea propriu-zisa.
Rezervarea unui oras
Fi sigur ca 'Rezervi' orasul, astfel colegii nu iti iau tinta sau sa iti distruga accidental asediul!
Curatarea orasului
Curatarea – exceptie daca orasul este al unui jucator inactiv sau iti este daruit de un coechipier, este foarte probabil ca actualul propietar sa opuna rezistenta. Prin urmare, este necesara trimiterea in valuri a ofensivei inainte de a incepe incercarea de cucerire pentru a fi sigur ca va fi un succes. Este preferabil sa trimiti un spion care sa vada ce trupe va trebui sa omori.
Inainte de a cuceri un oras, trebuie sa-l cureti (omori toate trupele stationate in acel oras). Pentru a face acest lucru, trebuie sa urmezi pasii urmatori:
- Spioneaza orasului pentru a afla cat de multa rezistenta vei intalni.
- Puteti trimite fie un spion mare pentru a evita ca propietarul orasului sa stie ca il atacati sau puteti trimite spioni mici de 1k. Acesta va inunda jucatorul cu rapoarte(care il deranjeaza) si, de asemenea, speram sa golim pestera lui pentru a-l putea spiona mai usor in viitor.
- Ataca orasului cu fortele necesare pentru a distruge toate trupele din el
- Daca este necesar, cere ajutorul colegilor de alianta.
Trbuie sa construiesti o nava de colonizare pentru a cuceri un oras, dar aceasta poate dura ceva timp, deoarece ai nevoie de 10k din fiecare resursa si aproximativ 12h pentru construire, deci fi sigur ca o ai construita inainte de a incepe ostilitatile.
Procesul de cucerire
Acum cea mai importanta informatie de pe pagina: cum functioneaza procesul. In realitate este destul de simplu; trimiti un atac, acompaniat de nava de colonizare, spre alt oras si daca este succes atunci asediul va incepe. In perioada de asediu, 24h pe o lume cu viteza 1, atacatorul incearca sa isi apere nava de colonizare, iar aparatorul incearca sa o distruga. Daca atacatorul reuseste sa protejeze nava de colonizare si sa mentina asediul 24h, atunci orasul este cucerit.
Aici este ordinea evenimentelor:
- Spioneaza orasul din nou doar pentru a fi sigur ca faci fata si suportului care ar putea sa vina.
- Trimite putine atacuri pentru a te asigura ca toate trupele din oras au fost distruse
- Trimite nava de colonizare sa ajunga la cateva secunde dupa atacurile de curatare
- Trimite o multime de valuri de suport care sa ajunga imediat dupa nava de colonizare
- Din nou, este o idee buna sa vorbesti cu colegii de alianta. Cere-le sa te ajute atat in procesul de curatare, cat si in cel de suport.
O notita de la Tom:
Acesta este o modalitate de a realiza acest lucru. De fapt depinde de oponentul vostru. Daca nu este activ, nu trebuie sa va faceti griji cu sincronizarea timpilor de sosire a atacurilor sau sprijinului. Dar trimiteti sprijin care sa ajunga dupa sosirea navei de colonizare, cineva ar putea farma orasul respectiv si va poate distruge nava din greseala. De asemenea, se poate face totul dintr-o singura miscare. Spionati orasul cu cateva zile inainte pentru a vedea ce unitati sunt acolo. Rugati cativa colegi de alianta sa atace orasul tinta, trimiteti nava de colonizare si atacurile de curatare navala si terestra in acelasi timp (sau intr-un interval de 5 minute maxim). In acest mod, nu permiteti jucatorului sa aduca sprijin in oras, lucru care ar trebui sa faca lucrurile mai simple. Daca este un jucator mic dintr-o alianta mica nu conteaza foarte mult. In orice caz, daca atacati un jucator mare dintr-o alianta puternica, elementul-surpriza este ceea ce va poate ajuta. |
Sincronizarea atacurilor
Veti dori sa mentineti valul de atacuri cat mai strans posibil.
Exemplu:
- Ultimul atac de curatare ajunge la ora 00:00:01 (1 second dupa miezul noptii)
- Nava de colonizare ajunge la ora 00:00:02
- Sprijinul ajunge la ora 00:00:03
Cam asa arata situatia ideala. De preferat este sa nu ajunga in aceeasi secunda deoarece nu puteti sti intotdeauna care va ajunge primul! De asemenea, luati in calcul faptul ca astfel de sincronizare se obtine cu mult antrenament, deci nu va faceti probleme daca nu va iese din prima sau daca este a 100-a oara cand trimiteti o nava de colonizare. Este doar un tel tangibil.
In timpul cuceririi
Presupunand ca nava de colonizare si-a atins tinta, treceti la a doua parte a cuceririi. O perioada de 24 de ore incepe acum si, daca dupa aceasta perioada nava voastra de colonizare este inca in oras, cucerirea a avut succes si orasul acum va apartine. In aceasta perioada de 24 de ore aparatorul orasului nu va putea controla orasul in nici un fel. Este motivul pentru care sprijinul este atat de important de trimis imediat dupa ce nava de colonizare a ajuns la destinatie. Unii jucatori permit intrarea navei de colonizare in oras lor pentru a o distruge imediat dupa sosire. Deci colegii vostri de alianta trebuie sa atace orasul inainte de sosirea navei de colonizare si sa trimita sprijin dupa sosirea navei de colonizare in orasul tinta.
- Cele 24 de ore este perioada de cucerire pe lumile cu viteza 1. Aceasta se schimba in functie de viteza lumii de joc unde activati.
Dupa incheierea cuceririi
Odata cucerirea incheiata o multime de lucruri sunt de facut...
Cercetarea
Uneori orasul cucerit se poate sa aiba cercetate in academie lucruri pe care voi le veti gasi neimportante. Pentru a rezolva aceasta problema, trebuie sa folositi puncte de cultura deci resetati cercetarile cu atentie.
Zeu
Daca orasul cucerit are un templu construit si venera un zeu, acest zeu va fi pastrat. Ar trebui sa venerati alt zeu intr-un oras nou cucerit fata de orasele pe care le aveti deja. faceti asta pentru a va asigura ca aveti cat mai multe puteri divine disponibile.
Vecini
Incercati sa va cunoasteti vecinii si insula unde noul vostru oras este situat, va poate fi de folos pe viitor.
Pentru aparator
Nota: Daca aveti comenzi date pentru constructii de cladiri, unitati sau cercetari in curs si o nava de colonizare intra in orasul vostru, aceste comenzi vor fi anulate. Veti pierde controlul asupra orasului in timp ce nava de colonizare se afla in el pana ce asediul este spart si nava distrusa. Ca si aparator in timpul procesului de cucerire aceti cateva optiuni.
Veti recunoaste un atac cu nava de colonizare prin cateva metode :
- Veti putea observa ca timpul de sosire este mai mare decat al altor atacuri;
- Cand faceti click pe pictograma atacului se poate vedea imaginea unei nave de colonizare, nu a unei nave obisnuite;
- Se pot observa mai multe valuri de sprijin care sosesc in perioada apropiata unui atac anume.
** Ex. Observati ca sunt mai multe atacuri sosind spre orasul vostru dar si valuri de sprijin. Ultimul atac inainte de primul sprijin este, cel mai probabil, cu nava de colonizare (asta daca nu cumva s-au incurcat timpii de sosire).
Pregatirea pentru atac
Daca sunteti mai mic decat adversarul vostru din punct de vedere al punctajului, cea mai buna sansa pe care o aveti este sa va concentrati doar asupra navei de colonizare si nu asupra atacurilor dinaintea ei. Puteti face asta prin urmatoarele metode:
- Rugati un prieten sa trimita sprijin spre orasul vostru, sprijn care sa ajunga inaintea navei de colonizare si, de asemenea, sa trimita atacuri care sa ajunga imediat dupa sosirea navei de colonizare in orasul vostru.
- Trimiteti trupele defensive in atac pe un oras de 175 de puncte destul de indepartat, astfel incat trupele voastre sa ajunga exact inaintea navei de colonizare, insa nu le trimiteti in atac pe un oras care s-ar putea sa aiba trupe defensive in el.
- Trimiteti trupele voastre atacatoare sa ajunga imediat dupa sosirea navei de colonizare, ele vor ataca asediul.
- Daca aveti nave incendiatoare, atunci pastrati-le in oras pentru a distruge atacurile de curatare. Nu vor lupta cu nava de colonizare sau transportoarele, deci daca le trimiteti impreuna cu trupele defensive/ofensive, cand se intorc inapoi in oras ele vor ajuta asediul, nu il vor ataca.
Daca asediatorul este egal cu voi
Daca sunteti sigur ca puteti face fata tuturor trupelor asediatorului, si acesta are un singur oras, atunci puteti sa lasati trupele defensive in oras pentru a obtine mai multe puncte de batalie.
Sumar:
In esenta, nu vreti sa oferiti adversarilor vostri sansa de a trimite mult sprijin in orasul vostru, este mult mai usor sa distrugeti asediul prin distrugerea navei de colonizare si escorta ei decat sa distrugeti o intreaga flota de bireme. Puteti fie sa parati toate atacurile lor sau le puteti fenta si sa incercati distrugerea navei de colonizare - acest lucru inseamna sa faceti in asa fel incat unitatile voastre navale/terestre sa ajunga in oras la doar cateva secunde dupa nava de colonizare. De asemenea, puteti sa lasati nava de colonizare sa ajunga in orasul vostru si sa incercati sa o distrugeti cu ajutorul navelor usoare - ex. incercati sa faceti astfel incat navele usoare sa ajunga dupa o secunda sau doua dupa ce nava de colonizare a ajuns in oras. Daca aveti mai multe orase, puteti face asta fara ajutorul colegilor de alianta. Daca nu, trebuie sa cereti ajutorul aliantei din care faceti parte. |
Informatii aditionale
Cucerirea poate fi destul de confuza! In orice caz, odata ce ati inteles despre ce e vorba, e chiar foarte amuzanta.
In esenta, situatia ideala ar fi ca nava de colonizare a adversarului vostru sa nu ajunga la voi in oras. De indata ce ati aflat care atac este cel cu nava de colonizare, cereti sprijin colegilor. Incercati sa opriti nava.
Daca voi considerati ca nu puteti opri atacul singuri, sau ca plasa de siguranta, rugati colegii de alianta sa atace orasul vostru. Veti vrea ca atacurile lor sa ajunga la cateva secunde dupa ce nava de colonizare ajunge. Asta inseamna ca limitati cantitatea de sprijin pe care adversarul vostru o poate trimite in oras.