Sistemul de luptă

De la Wiki Grepolis RO
Versiunea din 8 octombrie 2013 08:12, autor: Smokey (discuție | contribuții) (→‎Regula anti-calendar)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Jump to navigation
Atenție! Atentie.png
Această pagină nu este terminată în momentul de față și poate suferi modificări ulterioare!

Anumite informații prezentate pot fi incorecte sau incomplete!


Atenție! Information.png
Această pagină are nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a fi completată și/sau corectată.

Pentru a putea modifica pagina trebuie sa fiți utilizator înregistrat pe acest wiki!
Vă rugăm consultați această pagină pentru a afla cum puteți modifica o pagina wiki!


Elementele de bază

"Pentru oamenii curajoşi, premiile oferite de război sunt libertatea şi faima" - Licurgus de Sparta

În Grepolis atunci când doua trupe se luptă una împotriva celeilalte, valoarea atacului de bază al agresorului este comparată cu valoarea de apărare a oponentului sau la tipul respectiv de armă (armele sunt: fie de injunghiat (ascuţite), de zdrobire (neascuţite) sau arme de foc (de distanţă)). Rezultatul bătăliei este influenţat de anumiţi alţi factori cum ar fi puterea zidului oraşului, puterile divine şi de factorul aleator noroc care se schimbă pentru fiecare bătalie.


Agora

"Războiul nu este o atât de mare chestiune de arme, cât una de bani" - Thucydides

Agora este punctul central pentru administrarea trupelor tale. În defensivă, veţi vedea o listă cu trupele prezente în oraş. Acestea se vor apăra împotriva oricărui atac ce va veni.

Cu un click pe "în exterior", veţi vedea toate trupele care fac parte din oraş, dar sunt în prezent în afara polisului dumneavoastră, aici sunt incluse trupele dumneavoastră care atacă un adversar sau care asigură suport militar unui aliat.

"Simulatorul" vă permite sa testaţi modul în care o bătălie ar trebui sa decurgă. Acesta este un instrument foarte puternic, care vă oferă o viziune asupra fortelor tactice de atac şi de apărare. Cu toate acestea simulatorul nu este exact, el ofera doar rezultatul cel mai probabil. Simulatorul nu generează valori aleatorii ale factorului noroc, bun (sau rău!) care influenţează trupele tale în timpul fiecărui atac.

"Cultura", arată valoarea culturală a polisului dumneavoastră. Polisurile cu o valoare culturală mică, nu posedă nici o putere de expansiune şi nu pot coloniza alte polisuri. A se vedea în plus capitolul cultură.

Atacul

"Spartanii nu întreabă câţi sunt ci unde sunt" - Agis II de Sparta

Dacă ai construit deja câteva trupe şi vrei să ataci un adversar trebuie sa dai click pe polisul sau satul de ţărani pe care vrei să-l ataci şi selectezi "atac". Trebuie să ai în vedere că aceste sate sau polisuri pot să aibă apărare proprie. Un atac dat la mânie se poate dovedi o mare pierdere.

Nici un jucător nu poate fi atacat în perioada de protecţie. Aceasta începe în momentul în care vă înregistraţi şi durează pe fiecare lume un anumit număr de zile.

Toate trupele au caracteristici diferite astfel unele trupe sunt mai bune pentru atac şi altele pentru apărare. În atac trupele pot folosi o armă de zdrobire, una de înjunghiere sau una de împuşcare. În apărare fiecare trupă are o valoare diferită de apărare împotriva fiecărui tip de armă. Prezentarea trupelor

Trupele trimise într-un atac trebuie să ocupe 3% din spaţiul ocupat de toate trupele proprii din fermă.

Sprijinire

"Oamenii curajoşi sunt cel mai bun turn de apărare al oraşului" - Alcaeus

De multe ori se întamplă ca prietenii sau colegii de alianţă să aibă nevoie de ajutor. Aşa cum îi poţi ajuta cu resurse, la fel îi poţi sprijini şi cu trupe. Alege oraşul pe care doreşti să-l sprijini şi apasă "sprijinire". Alege trupele pe care doreşti să le trimiţi şi din nou apasă "sprijinire".

Dacă trupele tale sunt atacate în polisul jucătorului sprijinit, primeşti un raport în care se specifică câte trupe ai pierdut. Dacă ai nevoie de trupe inapoi le poţi retrage. Mergi la Agora, dă click pe "în exterior" şi retrage trupele (toate sau doar câteva la alegere) înapoi în polisul tău.

Întrerupe atacul sau sprijinul

Atacul sau sprijinul pot fi întrerupte în primele 10 minute. După această perioadă trupele sunt deja prea departe ca să te mai poata auzi. Pentru a rechema trupele dumneavoastră, pur şi simplu faceţi clic pe numele oraşului pe care îl atacaţi; va apărea o fereastră şi puteţi anula atacul făcând clic pe "Anulare".

Apărarea

Dacă eşti atacat frecvent se întâmplă de obicei din cauză că adversarul are nevoie de resurse sau vrea să te cucerească. Dacă nu există nave de colonizare în atac poţi presupune că vrea doar să-ţi fure resursele. Pentru a împiedica acest lucru poţi face urmatoarele:

Construieşte o cât mai puternică armată de apărare Contactează alianţa ta şi cere ajutorul Foloseşte-ţi resursele pentru aţi construi polisul şi/sau armata Măreşte nivelul depozitului şi a zidului oraşului

Toate trupele au caracteristici diferite, deci unele trupe sunt mai bune pentru atac, iar altele sunt mai bune pentru apărare. Poţi găsi mai multe informaţii despre asta la Unităţi.

Viteza

Timpul înseamnă bani - această vorbă este adevărată şi în Grepolis. Viteza trupelor navale şi de uscat are o mare importanţă atunci când eşti atacat pe neaşteptate şi trebuie să îţi chemi repede trupele acasă. Când colectezi resurse, trupele mai rapide îţi vor aduce un profit mai mare în acelaşi timp. Poţi recunoaşte viteza trupelor în Unităţi. Dacă trimiţi mai multe trupe împreună, viteza va fi calculată în funcţie de cea mai lentă unitate.

Zidul oraşului

Zidul oraşului creşte foarte mult apărarea unui polis. Acesta influenţează atât aparărea de bază cât şi apărarea trupelor. Construirea zidului oraşului este importantă la începutul jocului pentru a te putea apăra mai bine împotriva atacurilor altor jucatori pentru obţinerea de resurse. Mai târziu un zid al oraşului dezvoltat la maxim va fi efectiv baza apărării polisului.

Spionajul

Cunoaşterea este puterea. Asta contează şi în Grepolis. Este foarte important de ştiut mărimea şi dispunerea armatelor inamice. Dacă subapreciezi puterea de apărare a oponentului, e posibil să pierzi o cantitate importantă din armata proprie. O supraapreciere a adversarului nu este binenţeles atât de dăunătoare însă nu e cel mai bun lucru. Poţi irosi timp construind o armată mai mare decât îţi va fi necesară în timpul atacurilor.

Pentru a putea arunca o privire în spatele zidului oraşului inamic este necesară construcţia unei peşteri. După ce ai construit-o poţi delega spioni. Pentru a putea trimite un spion în spatele linilor inamice trebuie să depui monede de argint în peşteră. Cu acestea plăteşti spionul şi îl poţi pune să se infiltreze în polisul inamic. Succesul spionajului nu este sigur. Dacă polisul spionat are în peştera sa mai multe monede de argint decât tine atunci spionajul va eşua. În acest caz nu vei primi informaţii despre polisul inamic. În schimb polisul inamic primeşte informaţii despre faptul ca ai încercat să-l spionezi. Dacă spionajul este reuşit înseamnă că ai trimis mai multe monede de argint pentru spionaj decât are adversarul tău în peşteră şi vei primi un raport cu trupele, resursele şi clădirile din oraşul inamicului tău.

Avansat

Cine vrea să stea liniştit când poate afla şi mai multe secrete? Cu informaţiile din capitolul anterior, poţi să îţi îndeplineşti cele mai importante sarcini. Dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti eficienţa alegând cea mai bună tactică de bătălie, citeşte articolele următoare.

Apărarea de Bază

Fiecare polis are propria apărare de bază. Apărarea de bază înseamnă că populaţia se apăra singură, cu toate că nici un luptător nu se află în polis. Din această cauză dacă trimiţi un singur luptător cu spadă într-un polis gol, va muri de fiecare dată. Apărarea de bază va creşte odată cu mărirea zidului oraşului.

Norocul

Norocul dupa cum îi zice şi numele este un factor de şansă în fiecare bătălie. Poate să varieze între -30 si +30. Întotdeauna este indicat norocul din punct de vedere al atacatorului. Dacă agresorul are +30 % noroc înseamnă că trupele atacatoare vor lupta cu 30% mai bine.

Bonus de Noapte

Pe unele lumi ale Grepolis.ro este posibil să existe bonus de noapte. În timpul bonusului de noapte forţa trupelor în apărare va creşte cu 100%.

Catapultele

Zidul de apărare al inamicilor este prea puternic pentru tine? Atunci ai nevoie de catapulte puternice care să dărâme aceste ziduri inamice. Alexandru cel Mare le-a folosit având o eficienţă maximă deoarece au fost construite exact cu acest scop. Ele aruncă bucăţi mari de piatră asupra zidurilor duşmane reducând astfel eficienţa acestora. De multe ori catapultele sunt indispensabile unei armate de cucerire. Catapultele nu distrug doar zidurile inamice ci şi oamenii sau trupele inamice care se află în area lor de tragere. Catapultele au dezavantajul că se mişcă foarte încet cu toate astea pot duce foarte multe resurse

Regula anti-calendar

Grepolis nu este destinat a fi cu atacurile la milisecunde. Regula anti-calendar constă în faptul că atacurile ajung la ± 10 secunde faţă de timpul calculat. Singura exceptie fiind lumea eroilor (Achilles) unde decalajul este de doar ± 5 secunde

Moralul

Moralul este folosit pentru a reduce în luptă diferenţele mari între jucători puternici şi cei slabi .

Se foloseşte următoarea formulă:

[(def_points / att_points) * 3 + 0.3] * 100

Unde:

def_points: Punctele aparatorului (din clasamentul normal)

att_points: Punctele atacatorului (din clasamentul normal).

Daca rezultatul e mai mare de 100 atunci acesta va fi 100%.

Bonusuri în atacuri şi apărare

În Grepolis, puteţi beneficia de diverse bonusuri:

 • Bonus mixt (creşterea atac şi apărare)
  • Bonusul premium "Căpitan" care stimulează puterea de apărare şi de atac a unităţilor terestre cu 20%
  • Bonusul premium "Comandant" care stimulează puterea de apărare şi de atac a unităţilor navale cu 20%
  • Bonusul premium "Marea Preoteasă" care stimulează puterea de apărare şi de atac a unităţilor mitice cu 20%
 • Bonus de apărare
  • Zidul oraşului care creşte apărarea unităţilor de teren şi a celor mitologice în funcşie de nivel
  • Turnul de apărare care creşte apărarea tuturor unităţilor (navale, terestre sau mitologice) cu 10%
  • Puterea divină a Herei "Dor" care reduce puterea de atac a tuturor unităţilor agresorului (navale, terestre sau mitologice) cu 10%
  • Puterea divină a lui Zeus "Furia lui Zeus" care distruge 10-30% din unităţile teestre atacatoare
  • Puterea divină a lui Poseidon "Furtună pe mare" care distruge 10-30% din unităţile navale atacatoare
 • Bonus pentru atac
  • Puterea divină a Atenei "Forţa eroică" care creşte puterea de atac a unităţilor terestre cu 10%
  • Puterea divină a lui Zeus "Vânt favorabil" care creşte puterea de atac a navelor cu 10%
  • Cercetarea "Falangă" care creşte puterea de atac a unităţilor terestre cu 10%
  • Cercetarea "Berbec" care creşte puterea de atac a unităţilor navale cu 10%

Exploatarea unui nou polis

Exploatarea altor polisuri poate ajuta la dezvoltarea polisului tău. Singur, polisul tău nu poate deocamdată să devină o mare putere. Trebuie să exploatezi şi alte polisuri, poate şi pe alte insule, formând un mare imperiu Helenic. Cucerirea sau fondarea altor polisuri vor ajuta oraşul tău original în a dezvolta în continuare. Nici un oraş nu poate deveni o mare putere pe cont propriu.


Valoarea Culturală

Pentru a putea prelua controlul asupra altor polisuri, va trebui ca polisul tău să aibă o valoare culturală astfel încât locuitorii altor polisuri să îţi accepte dominarea. Acesta este poate argumentul istoric de ce Sparta nu a ajuns niciodată la mărimea şi atractivitatea Atenei. Nivelul cultural al polisului tău, pe care îl poţi vedea cu un click în Agora, îţi arată câte alte polisuri poţi cuceri din polisul tău. Pentru a creşte valoarea culturală poţi sărbători diferite evenimente: "Sărbătoarea Polisului", "Jocuri Olimpice", "Sărbătorirea Victoriei" sau "Piese de Teatru". Sărbătorirea acestor evenimente va creşte valoarea culturală şi va face polisul tău faimos si atractiv.

Colonizarea

Dacă nu eşti destul de puternic sau destul de dezvoltat pentru a cuceri un alt polis ai posibilitatea să întemeiezi un polis nou. Deşi poate fi de ajutor, aceasta înseamnă că noul tău polis va porni de la zero în timp ce polisurile cucerite îşi păstrează clădirile construite de vechiul proprietar.

Cucerirea unui Polis

O a treia şi ultimă condiţie prealabilă ca să ai mai multe polisuri ar fi să construieşti o navă de colonizare. Odată cu nava colonială toţi soldaţii şi materialele necesare vieţii vor veni în noul polis. Ca o regulă, nu trimite nava de colonizare fără suficientă protecţie militară, atât nave cât şi trupe către noul tău Polis. Cu toate că ai distrus puternica defensivă militară, persoanele nu sunt obişnuite acolo, de aceea rezistenţa polisului inamic îţi poate distruge nava de colonizare. Trupele de colonizare au nevoie de un anumit timp pentru a convinge populaţia polisului să fie cucerită şi să se intoarcă în depozit. Dacă trupele coloniale rezistă în acest timp fără a fi distruse de trupe inamice, polisul va intra în posesia dumneavoastră. De acum înainte nu trebuie să te mai temi de eventuale rascoale ale populaţiei şi poţi administra polisul ca şi pe un polis propriu.

Sistemul de revoltă

Sistemul de revoltă este un sistem mai complex care presupune o mulţime de elemente tactice şi îmbunătăţeşte modul de joc. A fost nevoie de acest nou sistem pentru a echilibra jocul deoarece jucătorii mai mici (cu un singur oraş) sunt practic blocaţi atunci când are loc o cucerire (cu vechiul sistem). Revolta va înlocui cucerirea în academie. Când un jucător va ataca adversarul, el va avea posibilitatea de a declanşa o revoltă. El ridică o armată de rebeli în timpul atacului şi apoi pleacă, ca un atac normal. Rebelii încearcă să primească sprijin în timpul următoarelor 12 ore declanşând revolta. După aceste 12 ore va fi o perioadă de furie. Această furie durează 12 ore. În cazul în care atacatorul original vine cu o navă de colonizare în timpul furiei şi câştigă lupta el va cucerii acel oraş fără a fi nevoie să mai aştepte. În această perioadă de 12 ore în care jucătorul suferă revolta are controlul deplin al oraşului său şi poate ataca sau construii clădiri.

Ai fost cucerit?

Ţi-au luat tot? Nu-ţi fă griji, în Grepolis acest lucru nu înseamnă sfârşitul pentru tine. Dacă polisul tău a fost cucerit poţi începe din nou şi ai posibilitatea de a folosi ceea ce ai învăţat pentru a evita greşelile anterioare. În mod normal înţelegem că ţi-ai dori să rămâi în alianţa în care ai fost. Noul tău polis va fi plasat într-o poziţie în care alţi jucători din jurul tău sunt la un nivel al jocului similar cu al tău, iar cu ajutorul cunoştinţelor acumulate anterior ai posibilitatea ca de această dată să ai mai mult succes şi să devi mai puternic.