Cultură

De la Wiki Grepolis RO
(Redirecționat de la Puncte de cultură)
Jump to navigation

Cultura reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte din Greoplis. Cultura este una din premizele colonizării şi cuceririi. Fiind un element costisitor, cultura este singura care poate frâna expansiunea semnificativ.

Nivele de Cultură

Pe măsură ce primesc puncte de cultură, jucătorilor le crește nivelul de cultură. Fiecare nivel cultural permite alăturarea unui oraș adițional. Astfel, un jucător care are un nivel de cultură 3 poate deține până la 3 orașe simultan, iar unul care a ajuns cu nivelul de cultură la 10 poate deține 10 orase. Nivelul de cultură inițial este 2.

Mai jos este prezentat un tabel cu primele nivele de cultură:


Numărul de oraşe Puncte de cultură necesare
1 0
2 0
3 3
4 9
5 18
6 30
... ...
n (n-2)*(n-1)*3/2Metode de obținere a Punctelor de Cultură

Există mai multe metode prin care se pot obține puncte de cultură - Festivale ale Orașului, Jocuri Olimpice, Parade Triumfale sau Piese de Teatru. Toate aceste evenimente au loc în Agora și fiecare dintre ele aduce în plus, la finalize, un singur punct de cultură. Evenimentele pot fi accesate din Agora, submeniul Cultură.

Parada Triumfală

Paradă triumfală

Pentru că nu necesită resurse sau monede de aur, parada triumfală este metoda principală de acumulare a punctelor de cultură. Ea implică organizarea unor mici parade în orașe prin folosirea punctelor de bătălie (PB) obținute atât în atac cât și în apărare, în urma distrugerii de trupe și nave maritime inamice. Fiecare paradă crește numărul punctelor de cultură cu 1 punct, și poate avea loc la fiecare 300 PB.

O singură paradă triumfală poate avea loc la un moment dat într-un oraș, însă sunt permise parade simultane în orașe diferite. Spre exemplu, presupunând că jucătorul are 1500 PB la dispoziție și 5 polisuri, acestuia îi este permis să organizeze câte o paradă triumfală în fiecare dintre cele 5 orașe în același timp, folosind toate cele 1500 PB. Odată finalizate, paradele aduc jucătorului 5 puncte de cultură.

Durata evenimentului depinde de viteza lumii (8 ore pentru o lume cu viteza 1; cu cât creşte viteza lumii, cu atât va scădea timpul).

Festivalul Oraşului

Festivalul Oraşului

Organizarea acestui tip de festival este metoda ce se găsește mai la îndemâna jucătorilor care pot strânge resurse mai ușor decât puncte de bătălie. Asemenea celorlalte 3 alternative, fiecare festival crește numărul punctelor de cultură cu 1.

Pentru a putea celebra un festival al orașului, acesta trebuie să aibă în componență o Academie de nivel 30 (maxim). Pe lângă aceasta, fiecare festival costă 15000 Lemn, 18000 Piatră și 15000 Argint.

Durata de desfășurare este de 24 de ore (pe o lume cu viteza 1). Un singur festival poate fi organizat într-un oraș la un moment dat, asemenea Paradelor Triumfale.


Jocurile Olimpice

Joc Olimpic

Jocurile Olimpice sunt singura modalitate de a converti monedele de aur în puncte de cultură. Se deosebește de celelalte prin faptul că nu necesită puncte de bătălie sau resurse de orice altă natură.

Jocurile costă 50 de monede de aur pentru a fi organizate de fiecare dată, și necesită Academie de nivel 30 . De asemenea, în urma organizării acestui eveniment se câștigă tot un singur punct de cultură.

Durata de desfășurare este de 5 zile (pe o lume cu viteza 1), iar evenimentul nu poate fi desfășurat de două ori simultan în același oraș.Piese de Teatru

Piesă de teatru

Piesele de Teatru reprezintă ultima modalitate prin care se pot obține puncte de cultură, și se aseamănă puternic cu Festivalul Orașului. Organizarea acestor evenimente costă o cantitate considerabilă de resurse și necesită o Academie construită la nivel maxim (30).

Diferența față de Festivalul Orașului o reprezintă necesitatea construirii unei clădiri speciale în oraș, și anume Teatru. Acest preț vine însă cu un cost de resurse redus al evenimentului comparativ cu Festivalul, necesitând doar 10000 Lemn, 12000 Piatră și 10000 Argint pentru fiecare organizare.

O singură Piesă de Teatru poate fi susținută la un moment dat într-un oraș, iar durata acesteia este de 5 zile (pe o lume cu viteza 1). În plus, finalizarea fiecărei piese contribuie la numărul punctelor de cultură ale jucătorului cu 1 punct.

Utilitatea Culturii

Cultura poate fi utilizată cu două scopuri: resetarea unei cercetări, respectiv creșterea nivelului cultural.

Resetare Cercetări

Resetarea cercetărilor nu este o acțiune întreprinsă foarte des datorită costului de 1 punct de cultură per cercetare. Aceasta poate fi utilă în cazul în care anumitor cercetări le scade utilitatea (spre exemplu Arhitectura/Macara într-un oraș în care dezvoltarea clădirilor s-a încheiat) sau în urma cuceririi unui oraș, în cazul în care jucătorul precedent a cercetat tehnologii mai puțin utile.

Creșterea nivelului de cultură

Prin creșterea nivelului de cultură, jucătorii pot controla noi orașe prin colonizare sau prin cucerire.